Meie tegemised

Manivald Kasepõld pälvis Kehtna valla teenetemärgi, Metsaääre pere korraldas aasta sporditeo

Lühikese ajaga on päris mitme inimesega juhtunud omajagu head, õigemini on nad teistesse inimestesse ja kogukonna arengusse silmapaistvalt panustanud ning nüüd on see nendeni tagasi jõudmas.

Selle aasta Kehtna Valla kõrgeima austuse- valla teenetemärgi pälvis kindralmajor Manivald Kasepõld. Tema panust me eraldiseisvalt enam Digivaramusse talletama/viima ei pea:), lugupeetud härrasmees on end ise sügavate tähtedega Eesti Vabariigi ajalukku kirjutanud.

Palju õnne meie kogukonna poolt Manivaldile! Kuna teadupärast on ühe väärika pea pööramiseks vaja tarka ja tasakaalukat kaela, siis palju õnne ka Mailale ning kogu ülejäänud perele. Oleme teie üle uhked!

Et tegijad jõuavad palju, selle tõestuseks on ka Metsaääre talu peremees ja perenaine: 2023 nda aasta valla sporditegu kuulub meite kogukonna liikmetele- Hannes ja Kati Kraavile vibuspordi edendamise ning Vibutäht korraldamise eest! Vähemalt hea teada, et külas on Robin Hood`e omast käest võtta, kui asjad hapuks lähevad ning mammonat rikastelt vaestele jagama tuleb hakata.

On tore nende tublide kodanike panust ka meie küla kodulehel üldsusega jagada:

https://kehtna.ee/documents/380625/36460313/Valla_Vaatleja_nr301_oktoober_2023.pdf/74ec65e4-2984-4237-be22-3452b7d1a82e

 

Vabariigi taasiseseisvumise tähistamine 2023

Selleaastane Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeva tähistamine  20. augustil külaplatsil toimus veidi teistmoodi, kui tavapäraselt. Nimelt oli põhjust pidulikult avada uuenduskuuri läbinud külaplats. Uhke sündmuse puhul olid kogunenud palatsile külaelusse panustajad kaugemalt ja lähemalt, sekka ka mõned naaberkülade elanikud ning külaelanike sõbrad-tuttavad. Tähtsa päeva puhul tuli meeleolu looma puhkpilliansambel „Prillipapad“, kus mängib meie oma küla Andres Lepiku talust. Plaanitud sündmuste käik sai läbitud täies mahus: heisatud riigilipp,  tänatud platsile uuema ilme saavutamisse panustajaid, õnnitletud uude kooli astujaid, istutatud vastvalminud külaplatsi sildi juurde taim, nauditud ühise piknikulaua rõõmusid ning sõbralike naabrite uudiseid. Suu tegi eriti magusaks meie küla Männi talu perenaise Anu küpsetatud pidupäevakringel. Tänu mõnusale suveilmale sai süüdatud ka lõke. 

Aasta küla tiitli sai Kaerepere alevik Raplamaal!!!

https://www.err.ee/1609069499/aasta-kula-tiitli-sai-kaerepere-alevik-raplamaal

Valtu-Nurme külaplats on peale põhjalikku uuenduskuuri jälle kõigile avatud (03.08.2023)

Valtu-Nurme kogukond on õnnelik, et 12. a tagasi valminud külaplats sai kauni värske ilme ning on kohtumispaigaks, vaba aja veetmiseks, koosolekute pidamiseks, väliõppeks, matkasihiks ja avalike sündmuste korraldamiseks jälle külarahvale ja ka kõigile teistele avatud. Samuti saavad kaunis keskkonnas jalga puhata juhuslikud möödujad.
Et külaplats oleks ka edaspidi hästi hooldatud ja püsiks kaunis ning korras on lahke külarahvas ühiselt kokku leppinud külaplatsi kasutuse reeglid, mis on koos külavanema kontaktiga külaplatsi varjualuse seinal. N: lõkke tegemiseks/telkimiseks on vaja külavanema nõusolekut. Juhuslikele matkajatele, küla elanikele, Kehtna valla koolidele ja lasteaedadele on platsi kasutamine tasuta. Elektri kasutamiseks ning erasündmuste korraldamiseks külaplatsil on kehtestatud tasud.
Külarahvaga oleme rõõmsad, et selle töö ühiselt ette võtsime ja tänulikud kõigile, kes panustasid!
„Valtu-Nurme küla külaplatsi parendamine sh. varjualuse remont ja uus külaplatsi silt“ projekti on rahastatud kohaliku omaalgatuse programmist.
Oleme tänulikud ka projekti kaasrahastajatele: Valtu-Nurme külarahvale ja Kehtna vallale ning projekti teostajatele Rasketehnika OÜ-le ning MTÜ Arendusselts Koduasemele.
Oleme koos taganud oma armsale külaplatsile värske ilu ja pikema eluea. Kohtumiseni külaplatsil!

WhatsAppi pilt 2023-08-03 kell 10.50.04

Pildil juhuslik teeline nautimas uuendatud platsi ilu ning puhkamas jalga (03.08.23 kell 8.30)

Valtu-Nurme külaplatsil algasid remonditööd (24.07.2023)

Meil on rõõm teatada, et Valtu-Nurme külaplatsil algasid remondi ja ehitustööd, mille käigus saame külaplatsile värske ilme. Tööde käigus kaetakse kõik puitkonstruktsioonid ilmastikukindla kaitsevahendiga ning lagunendud külaplatsi sildi asemele saame uue sildi. Kõige suurem töö ja muutus saab olema tänavakivi paigaldamine varjualuse alt välja jäävale alale, mis hetkel on puidust ning auklikuks mädanenud.
Tööde täpne valmimine sõltub ilmataadist, kuid kõigi plaanide kohaselt peaks augusti keskpaigaks olema Valtu-Nurme külaplats jälle toredaks kohtumispaigaks, avatud kõigile niisama möödujatele, matkajatele ning sündmuste korraldamiseks.
„Valtu-Nurme küla külaplatsi parendamine sh. varjualuse remont ja uus külaplatsi silt“ projekti on rahastatud kohaliku omaalgatuse programmist.

Projekti kaasrahastajad: Valtu-Nurme küla seltsing ja Kehtna vald.
Projekti teostaja: Rasketehnika OÜ ja MTÜ Arendusselts Koduaseme

WhatsAppi pilt 2023-07-24 kell 23.18.56

Külatalgud 2023

Peale pikka hoovõtmist oli kevad tuurid kätte saanud ning rohelus õues tõstmas hoogsalt pead. Üle-Eestiline talgupäev oli plaanitud alles 06.05ks ning keskendub saunadele-keldritele, mille osas loodetavasti on igaüks ise hoolas, teeme seekord talgupäeva oma külas varem, et rohelus kokku korjatavat aastaga kogunenud prügi-risu ei mataks. Talgupäev toimus 29.04 külaplatsil. Talgutöödeks olid prügikoristus küla teede äärest ning külaplatsi korrastamine-riisumine. Lõunal toimus külaplatsil ühine supisöömine ning Ene valmistas lahkesti koogi. Samuti sai tööde lõppedes maha peetud küla koosolek, mille käigus sai valitud uus külavanem Janar Kleitsman.

Vabariigi aastapäeva 2023

Meie armas ning vaba riik sai 105 aastaseks. Piduliku sündmuse auks toimus 24.02. hommikul koos päikese tõusmisega (mis peaks sellel hommikul toimus umbes -täpselt kell 7:33) külaplatsil lipumasti laulmine/heiskamine Vabariigi trikoloori. Selleks et hommik ei läheks tühja ega alanuks tühja kõhuga oli tervitatav, kui ühes võeti lisaks rõõmsale-lahkele meelele veidi pidulikuks hommikueineks sobivat kraami. 

Jõulud 2022

26. detsembril pidasime Valtu seltsimajas maha üle kolme aasta esmakordse siseruumides toimuva traditsioonilise jõulu- ja aastavahetuse peo oma küla seltsis. Pikk pai kõikidele perenaistele, kes masendavalt maitsvad söögid valmistasid (oi, kui raske on nüüd seda juurde paisunud vöökohta mõistlikuks tagasi taltsutada!), peremeestele-noortele-lastele, kes pidulauda aitasid katta ja koristada. Tänud ka Valtu Klubi perenaisele, kes meid taas lahkesti oma tiiva alla võttis ning jõuluvana sõbralikule asendajale. Aplaus ja lilled Katile, kes oma vöökoha korrektse vormi eest ainukesena ka sellel õhtul aktiivselt hoolt kandis! Uute toredate kohtumisteni 2023 aastal!

Raplamaa aasta tegu 2022

Toimus Märjamaa rahvamajas Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse poolt välja antava Raplamaa Aasta Tegu 2022 tunnustamisõhtu. Aasta teo nominentide hulka jõudis ka meie küla Kukemetsa talu siidikunstnik Liisimari Randjärv, enda korraldatud rändnäituste sarjaga “Siidimaal Vietnami traditsioonilistel Ao dai klietidel” ja läbi viidud siidimaali töötubadega kõigile kunstihuvilistele Rapla maakonnas. Nomineerituid oli väga erinevatest eluvaldkondadest isikuid ja vabaühendusi, kellest kõik olid märkimisväärselt lükanud hoogu juurde kohaliku elu arengule ja oleks seeläbi tiitlit väärinud. Südamest on rõõm, et täiesti teenitult saabus sündmuse tunnistajate püstijalu kõlanud aplausi saatel „Raplamaa aasta tegu 2022” tiitel meie kodukanti. Tiitli vääriliseks tunnistati Arendusselts Koduaseme Kaerepere kodukandinädala korraldamise eest. Hakkajate MTÜ liikmete eestvedamisel sai Kaerepere kogukond nautida nädalajagu erakordseid ettevõtmisi näitustest kontsertide, teatrietenduse, lastedisko, viktoriini ja reivini. Ka Valtu-Nurme kogukonnas oli antud sündmusesse tublisti panustajaid (s.h. Liisimari, kellele kuulub osake ka „esikoha aupaistest”, sest Ao dai kleitide näitus oli kodukandinädala raames Valtu lasteaias Pesapuu vaatajatele imetlemiseks avatud.)

2022 a. Aasta Koolitaja eripreemia

Eestis on üleriigiline kena traditsioon pidada täiskasvanud õppijate nädalat ning väärtustada ning tunnustada neid, kes end elukestvalt erialaliselt või erialaväliselt täiendavad. Selleaastasel Raplamaa TÕN sündmusel kuulutatid välja Aasta Koolitaja eripreemia, mille vääriliseks on Anu Parkonen Männi talust. Lisaks sellele, et kogukond on nii mitmelgi eelneval küla kokkusaamisel saanud suu magusaks ja maitsemeele hellitatud Anu küpsetatud kringlitega on Anu teadmiste jagamisest toitlustuse valdkonnas ning oma väike ettevõtte majandamisel tuge ja innustust saanud paljud vastava eluharu praegused ja tulevased tegijad.

Palju õnne Männi talu perele eesotsas tubli perenaisega ning edu edasistes tegemistes!

2022 a. Eestimaa parim talu

3.september kuulutas maaeluminister välja Eestimaa Talupidajate Keskliidu korraldatud parima talu konkursi võitja. Kümne silmapaistva Eestimaa talu hulgast kuulutati 2022 a parimaks taluks Lepiku talu. Kaupo ja Pireti tarmukal eestvõtmisel peetav piimatootmistalu on silmapaistev näide, kuidas kellestki üle sõitmata ning šlikerdamata-skeemitamata, endast ning teistest hooliva suhtumisega tehes järjepidevalt maatööd, mis on pingutav nii füüsiliselt kui ka vaimselt, annab siiski end tänapäeva Eestis konkurentsis hoida ja silmapaistvaid tulemusi saavutada.

Palju-palju õnne kogu Lepiku perele ning kõigile, kes Lepiku talu arengusse on panustanud!

Siit võib leida ka lingi Raplamaa Sõnumite poolt väljastatud artiklile:

https://sonumid.ee/2022/09/14/lepiku-farm-valiti-eesti-parimaks-taluks/ 

Tänavuseks parimaks taluks valiti piimatootja Raplamaalt

Kooliminejate kinoõhtu ja külakoosolek 27.08

Koolikotikohuslaste ergutus-lohutuspidu toimus laupäeval 27.08 külaplatsil. Saime kokku kell 19:00, ning alustasime sündmust veidi ametlikuma peoosaga- külakoosolekuga, et paika rihtida ootused-lootused, kuhu suunas külaelu lähitulevikus on plaanis sättida. Lapsed-noored said paralleelselt koosolekuga koolimineku kino vahetuid ettevalmistusi teha. Samal kuupäeval oli ka muinastulede öö, seega oli meil harukordne võimalus oma külaplatsi lõkkesädemetega sellesse sündmusesse sära lisada.

Valtu-Nurme küla taasiseseivumispäev 20.08.22

Pidulikke sündmusi oli ümbruskonnas olnud viimastel nädalatel külluslikult, toimusid Kaerepere 610 pidustused. Seega sai külavanema lahkel eestvõttel otsustatud, et 20.08. õhtust koosviibimist külaplatsil ei toimu, andmaks asjaosalistele võimalust taasiseseisvumispäeva valdavat osa veeta omatahtsi. Küll olid kõik oodatud 20.08. kell 9:00 külaplatsile, et väikese viivitusega heisata sinitaevasse juba tõusnud päikese valgusesse meie riigilipp.

Valtu-Nurme küla jaanipidu 23.06.22

Pidu toimus traditsiooniliselt jaanilaupäeva õhtul 23.06. külaplatsil. Ka seekord meil Nublu või Anne Veski kontserdile pileti müüki ei toimunud, vaid toimus tore rahumeelne istumine-olemine isekeskis lipu heiskamise, jaaniajapärase taustamuusika, mõõduka kõhutäite, vestlussumina ning laste mängude-kilgete saatel.

Valtu-Nurme küla talgud 07.05.22

Hoolimata maailmas levivast kurjusest tuli kevad ka sellel aastal. Kuna kurjuse vastu saab jäädes iseendaks, tegutsedes ja tehes head, siis ka sellel kevadel tegime teenet oma külale ja pidasime külatalguid. Teeme Ära talgud toimusid 2022 aastal 07.05. Sellel aastal oli üle-eestiline talgupäev pühendatud veeohutusele. Kuna külas paiknevad puitkonstruktsioonid (sildid, katusealune, grillmaja) näitavad tuule, vihma ja päikese kätetöö intensiivseid tegutsemisjälgi, oli seekord talgute pearõhk puitkonstruktsioonide tõrvalasuuriga katmisel ning külasiltide värvikihiga uuendamisel. Toimus ka minimaalne tavapärane prügikoristusringi küla vahel. Piret korraldas lahkesti lõunasupi. Tookord oli kohaletulnuid talgulisi keskmisest napimalt, aga hoolimata sellest anti kätele valu ning saime talguteks hangitud lasuurile „päkad silma” ja suure töö tehtud. 

Eesti Vabariigi aastapäev 2022

Traditsiooniliselt oleme selle päeva päikese tõusmise ajal külaplatsil üheskoos pidulaulu saatel lehvima tõmmanud riigilipu. Kuid kuna kogutud taustainfo viitas, et mitmesse perre oli kontvõõraks saabunud koroona, teistes jälle vaja laulda-pilli mängida hommikusel tseremoonial muudes asukohtades, sai seekord otsustatud, et pidulikumaks lipuheiskamiseks oli võimalik varajastel ärkajatel minna päikesetõusuks 7:32 Valtu Seltsimaja hoovile. Külaplatsi lipuvarras siiski nukrutsema 24.02. ei jäänud- Kalvi ja Ene lubasid lahkelt poole kaheksa ajal hommikul lipu lehvima panna ning loomulikult oli lubatud nendega sellel ajal ühineda või siis lihtsalt päeva jooksul platsist mööda minnes lehvivat trikoloori imetleda.

Küla jõulupidu 29.12.2021 külaplatsil

29. detsembril toimus Valtu-Nurme küla aastalõpu pidu. Sündmus leidis seekord aset meie armsal külaplatsil. Soovijatel oli võimalik kokku saada, veidike pidutujus värskes õhus hubaselt aega veeta ja põgusalt üheskoos lahkuvale aastele tagasi vaadata. Kõik said kaasa võtta õunu, rasvapalle, porgandeid v.m.s., millega metsarahva hüvaguks keskkonnasõbralikult platsil kuuske ja muid metsapuid ehiti. Hoolimata vägagi talvisest ilmast saime süüa soolaseid ja magusaid suupisteid, mekkida ahjusooja leiba ning suus sulavaid kringleid, rüübata kõrvale sooja jooki, kuulata jõulumuusikat. Päkapikud polnud unustanud ka meie küla häid lapsi ja eakaid ning saatsid neile väikesed magusad ja kirjud üllatused.

Laste koolisaatmise sündmus 29.08.2021 kell 19:00 kinoõhtuna.

Seekord ei olnud kinoõhtu toimumiskoht mitte külaplats, vaid Maantee talu õueala ja katusealune. Vaatamisele tulevad filmid valisid ausas võitluses/hääletuses välja kohale tulnud. Nendele lastele, kellel esmakordselt kooliuks paari päeva pärast avanes, saime teha pisikese õnnesoovikäepigistuse teele kaasa. Tänud Elveltide perele võõrustajaks olemast! 

Taasiseseisvumise tähistamine

20.08.2021 täitus 30 aastat hetkest, kui Eesti Vabariik ametlikult taasiseseisvus. Kahjuks ei olnud pandeemia aja tõttu võimalik pikki-kultuurisündmusterohkeid plaane teha. Seega heiskasime hommikul kell 9:00 külaplatsil üheskoos lipu ning tervitasime järjekordset kaunist hommikut vabal maal. Samas ei jäänud sellel aastal 20nes augustikuu päev teatrita, sest Valtu Seltsimajas toimus pärastlõunal teatrietendus “Isamaa pääsukused” näitetrupp Anderaasuke ettekandes.

Jaanipidu 23.06. 2021

Seekord lepiti lootusikkalt kokku sellise traditsiooni, et seoses nakkusolukorra paranemisega katkestati traditsioonilisn pidude ära jäämise jada. Kõik olid oodatud Valtu-Nurme külaplatsile küla jaanipeole jaanilaupäeval 23.06. algusega kell 19.00. Külast väljapoole me sündmust ei reklaaminud, aga kogunemisluba oli kõigi korras tervisega külaelanikkude ning kogukonnaliikmete osas olemas, samuti ei ajanud keegi ära head sugulast-sõpra, kes on pidusse kaasa oli võetud. Jäi otsus, et me ei panustanud külavälistesse esinejatesse, kuna jällenägemisrõõm oli piisavalt suur ning siis oli õhtu jooksul aega rahulikult aega kuulata taustamuusikat ning ära rääkida kõik toredad ja vähem toredad sündmused, mis vahepeal juhtunud ning nautida muul viisil sõbralike naabrite seltskonda. Nagu tavaolukorras heiskasime üheskoos lipu, grillisime, sõime –jõime, mängisime ning veetsime oma äranägemist järgi üheskoos jaanilaupäevaõhtust aega.

“Teeme ära!” 2+2 talgud, 01.05.2021

Laupäeva 01.05. hommikul alates 10:00-st toimusid taas meie küla iga kevadised koristustalgud.

Seoses sellega, et Covid olukorra piiranguid ei olnud veel piisavalt leevendatud, ei toimunud talguliste kohtumist tööde alguses ning samuti jäi ära ühine söömine. Meie õnneks aga oli meil võimalik eelneval õhtul väiksema seltskonnaga ka volbrilõket teha ning ohutus kauguses koos seda nautida.

Talgupäev ise toimus nii, et igale perele olid antud lõigud mida koristada ja korda teha. Talgute lõpus oli mõnel perel koristusteks lisaabijõude vaja. Seega ühendati tööjõud suure tee ääres, kus koguti rekordiline autokäru täis prügi. See saak tegi korraga nii rõõmsaks kui ka kurvaks. Kurb on see, et mööda sõitjad nii palju prahti olid tekitanud, kuid tänu meie küla aktiivsetele elanikele sai siiski see prügi likvideeritud.

Ka volbrilõke sai külaplatsil väikese seltskonna ja mõõduka kraamimistöö raames ära saadetud. Tagasihoidlik volbripidu lõppes puändiga (millest kahjuks lapsed, kes olid juba koju suundunud ilma jäid)- meie lõkkesüsi saabus kustutama suisa tuletõrjebrigaad! Kuigi alguses ehmatasid üksikud kohal viibijad endale peaaegu tilgad püksi, selgus, et tegu ei olnud tellimustööga- komando käis lihtsalt omal initsiatiivil kontrollimas, kas volbrilõkked, mis põlema pannakse, ka inimeste lahkumisel 100% tuleohutud on. Meie loal tõmmati ka külaplatsil „tuled kustu“.

In Memoriam Vahur Tõnissoo

(24.04.1964 – 17.01.2021).

Ei tulek ega minek pole meie endi teha,
vaid see, mis sinna vahele jääb…
(Juhan Viiding)

Mälestame tänutundes tarka ja head Inimest VAHUR TÕNISSOOD.

Südamlik kaastunne perele ja lähedastele!

Valtu-Nurme küla

20210128_213900

20210128_211842

Jõulud 2020 

Kahjuks läks nii, et epidemioloogiline olukord, mis oli meie ümber, oli tõepoolest oluliselt halvenenud. Seega võtsime ühiselt vastu otsuse, et antud situatsioonis ei ole selline kogunemine isegi väiksemas ringis ja vabas õhus mõistlik. Olime seekord pühade ajal oma kõige lähedasemate inimestega.

Kui maski varjus olek vaid ei rikuks ära jõuluootust,

saaks hingesoppi rahu, kindlustunnet, päikselootust.

Küll aasta uus meid laseb vabaks COVID-piinast

(ei ükski asi pikalt kesta saa mis pärit Hiinast)!

On väga kahju, et seoses nakkushaiguse alase olukorraga Eestis ei olnud meil võimalik 2020 aastal kogukonnana tavapärasel moel toimida ning oma ühisüritusi läbi viia.

20.08.2020 tähistasime külaplatsil Eesti Vabariigi taasiseseisvumisepäeva. Seekord vaid oma küla ja kogukonna inimestega.

11.07.2020 Külaülikooli südasuvine kontsert.

Meie hinged panevad helisema
laulul ja kitarril Eva Eensaar-Tootsen
& bansuril Krista Citra Joonas.

Täisealiste osaluspanus on 5 €, lastele-õpilastele-pensionäridele muusikaelamus prii.
Alates kell 17.15 on avatud Reelika Köök & Kook OÜ kohvik.

Kõlavad laulud ja lood, mis on muusikutele endile olulised ja puudutavad. Uskuge, see olulisus-puudutus on universaalne.

~~~

Eva Eensaar-Tootsen (1977) on lõpetanud Eesti Humanitaarinstituudi teatri õppetooli Lembit Petersoni juhendamisel. 2000. aastal asus ta tööle Theatrumisse, kus tegutseb näitlejana siiamaani. Teatri kõrval on ta tegelenud ka laulmise, laulude loomise, tõlkimise ja õpetamisega. 2005. aastal andis Maria Petersoniga välja plaadi “Laulud” ning koos on nad kontserte andnud nii Eestis kui ka välismaal. 2017. aasta lõpus valmis kava “Selles südames” koos Krista Citra Joonasega. Ta on tõlkinud näidendeid ja proosat inglise, prantsuse, rootsi ja norra keelest.

Krista Citra Joonas (1979) on lõpetanud Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia saksofoni eriala, kuid juba mõnda aega on pühendunud bambusflöödi – bansuri puhumisele. Käib oma oskusi regulaarselt täiendamas Indias, bansuri kodumaal, õppides legendaarse muusiku Hariprasad Chaurasia meistriklassis. Mänginud koos mitmete fantastiliste muusikutega nii Eestis kui mujal ilmas, nii saksofoni kui bansuriga. Krista Citra Joonas õpetab Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakoolis saksofoni ja eraõpilastele bansurit ja on Vanalinna Muusikamaja koordinaator.

23.06.2020 toimus küla jaanipäev. Kuna sellel hetkel olid lubatud vabaõhuüritused kuni 100 osavõtjaga, siis sellesse raami mahtusid ära nii külaelanikud kui ka kogukonnaliikmed. Heiskasime lipu, grillisime koos, kuulasime kaasavõetud muusikat, ajasime külajuttu, panime lõkke põlema ning tegime muud jaanipäevale kohast.

02.05.2020 toimus taas küla Teeme Ära talgu. Traditsiooniliselt oleme mai alguses üheskoos korrastanud talgukorras oma küla. Selleaastane eriline olukord, pani ühisele Teeme Ära talgutele peale kriipsu ning seadis küsimärgi ka meie ühistalgute kohale. Hoolimata eriolukorrast tegime peamised koristustööd nagu külaplasti riisumine ning korrastamine ja teeäärtest sodi koristamine, ära ka sellel kevadel. Kuigi me ei saanud seda teha suisa koos, saime me seda teha üheaegselt, viies pere-/ja –inimeste vahelise kontakti välitingimustes igaühe jaoks sobivale kokkupuutetasemele. Meil oli kaart, kus oli jaotatud küla talude vahel, kes tavaliselt talgutest osa on võtnud, ära külavahetee  ja selle lähiümbruse teelõigud, samuti külaplatsi, mida tavaliselt korrastanud oleme. Iga pere sai teha oma töölõigu. Tavapärast ühist (supi)söömist selles olukorras korraldada ei saanud. Fotomeenutused jäid sellel aastal aga iga pere enda teha ning need said ka kokku kogutud, et hiljem oleks tore meenutada, kuidas ka sellises olukorras annab olla tublid üheskoos.

EV102 lipu heiskamine külaplatsil 24.02. hommikul kell 7:34.

Vabariigi sünnipäeva hommikul päikesetõusul (7:34) külaplatsil lipulaualu saatel üheskoos riigilippu heiskamine.

Võtasime kaasa veidi kohvi-teed, kes soovis  väikese hommikuampsu joogi- kultuurse vestluse kõrvale.

20200224_073742 (1)

Helen Link`i tunnustati Päästeameti medaliga.

Saame jälle uhked olla, sest teisipäeval andis Päästeameti peadirektor pidulikul tunnustamissündmusel Helenile tema silmapaistva töö eest selle nimel, et Eesti l

apsed oleksid teadlikumalt veega sõbrad ning oskaksid ujuda, Päästeteenistuse Medali.

Palju õnne, kallis Helen!

Olen kindel, et rõõm sellest, et kooliujumise raames said levitada laste-noorte ning õpetajate seas spordipisikut ning anda oma tugeva panuse, et rohkem vette minejaid oskavad sealt alati ka elusa ja tervena tagasi tulla, ei jää ainult abstraktseks ning lisaks täiesti käegakatsutavale medalile lisandub soe teadmine, et vetevalda hääbub vähem inimelusid!

Tervitused kogu teie rõõmsameelsele ning (vee)sportlikule perele!

Manivald Kasepõld pälvib Kaitseliidu kõrge teenetemärgi.

Vabariigi sünnipäevakuule kohaselt meeles peetud Vabariigi teenekaid kodanikke, kelle hulka kuulub taas kord meie külaga otsa pidi seotud inimene-Manilad Kasepõld.

Manivaldile omistatakse teenete eest Kaitseliidu taasrajamisel ning vabatahtliku riigikaitse au sees hoidmisel Valgeristi II klassi teenetemärk. Raplamaa Sõnumite artikkel

Kes mäletab, siis 2017 aasta taasiseseisvumispäeva peol meie külaplatsil käis Manivald huvilistele oma värvikast teenistuskäigust rääkimas, Kaitseliidu võimalusi ning vahendeid huvilistele demonstreerimas.

Palju õnne Manivaldile ja teda toetavale perele !

11.01. 2020 aastal sai 95 aastaseks küla vanim elanik- Leida-Marie Randjärv Kukemetsa talust.

Palju-palju õnne ja tugevat tervist elurõõmsale juubilarile!

Valtu-Nurme küla jõulupidu, toimub reedel 27.detsembril algusega kell 18.00  Valtu Klubi saalis.

Selleaastase küla jõulukohtumise meeleolu loojateks on tantsija ja koreograaf Kairi Reinvee ning  rahvamuusik Leho Laasner. Saame kuulata nii elavat muusikat, kui õppida ise pühadeajale omaseid tantse-mänge. Tulemata ei jää ka iga aastalõpupeo oodatuim  külaline- jõuluvana (kõigil lastel vanuses kuni 15 a. oleks mõttekas usinasti salmilugemist-laulmist-pillimängu harjutada).

Ilusat jõuluootuse aega ning ärge endale tööga liiga tehke!

Margot Adra tunnustamine

Väike-Kalda taluümbruse kaunidust ei ole enam suudetud pikemalt vaka all hoida ning selle aasta valla kõige ilusama kodu tiitli omanikuks on teenitult just selle talu maitsekalt kujundatud koduümbrus ning tubli pere.

Perenaise Margoti välja mõeldud kõrvitsa-kohupiima pannkoogid saavutasid  Eesti parima toiduaine konkursil suisa kaks nominatsiooni olles nii parim magustoit kui ka parim valmistoit, mis 2019 aastal läbi poelettide kättesaadav on.

Sellest, kuidas Margot oma tegususe eest nii tööl, kui samaaegses pidevas enesetäiendamises Raplamaa 2019 Aasta Õppija tiitli võitis, annab tunnistust Kehtna Valla Vaatleja novembrinumbri esikaas, kus peasüüdlane oma malbes armsuses võidutorti lahti lõikab.

Palju-palju õnne Sulle, Margot ning kogu teie perele ka!

30.09.2019 Valtu-Nurme külakoosolek Lepiku talus

Päevakord: Küla kogukond ja kontaktid.    Külaplatsi ja katusealuse omandiküsimus.    Külapatsi remondi vajadus.

Küla kodukord, külakassa osalustasu, kontaktid.     Jõulupidu     Külaplatsi turvalisus.      Kohapeal algatatud küsimused

20.08.2019 koguneme kell 16.00 koos perede ja sõpradega külaplatsile. Külla tuleb Miksteater etendusega “TELEFONILOOD”!

Vaata kuulutust
Valtu-Nurme külarahval on hea meel kutsuda teid osa saama Eesti taasiseseisvumispäeva tähistamisest 20. augustil algusega kell 16 Valtu-Nurme külaplatsil (asukoht https://tinyurl.com/valtunurme). Heiskame taasiseseisvumise auks eesti lipu ning tavakohaselt õnnitleme koolidesse astujaid ja lõpetajaid, saame osa teatrietendusest ning peame pikniku.

„Elas kord Vareses sinjoore Bianchi. Ühe firma esindajana reisis ta kuus päeva nädalas mööda Itaaliat. Pühapäeval jõudis ta koju, esmaspäeva hommikul asus uuesti teele. Kord ütles sinjoore Bianchile tema väike tütar: „Isa, palun jutusta mulle igal õhtul üks jutt.“ Niimoodi siis juhtuski, et igal õhtul täpselt kell üheksa helistas sinjoore Bianchi, ükskõik kus ta ka parasjagu viibis, Varesesse ning jutustas tütrele ühe loo…“

Kui paljud lapsed kuulevad õhtuti unejuttu emalt või isalt, elavas esituses? Ja kas tähtis on ainult ettelugemine kui akt iseenesest või aja leidmine lapse jaoks, koos veedetud aeg, päevale punkti panemine? Mis võib toimuda ühe lapse hinges, kelle isa on aastaid ära tööl? Mida tunneb isa, kes on perest lahus kuus päeva nädalas? Kas lahus elav perekond on ikka perekond?

Dramaturg: Kaido Rannik. Kunstnik: Jana Volke. Lavastus: Kaido Rannik, Kristo Toots, Aita Vaher. Osades: Aita Vaher, Kristo Toots ja Kaido Rannik

Salme Reegi nimelise auhinna žürii esitas 2012. aastal teiste seas nominendiks ka Miksteatri lavastuse Telefonilood” – eimillestki loodud rikkaliku lavastuse eest hingeliigutaval teemal.

Osalustasu: 2 € (al 3. eluaastast / sisaldab etendust ja meisterdamist)
Kestvus: 45 minutit

Kaasa hea tuju ja PIKNIKUKORV 🙂 !

NB! Sündmus toimub iga ilmaga! Väga ebasobiva ilma korral toimub etendus algusega kell 16.15 Valtu Seltsimajas. Sellest anname teada vahetult enne etendust FB lehel sündmuse all ja lisaks sel juhul suuname inimesed kohapeal külaplatsilt Valtu Seltsimajja.

FB sündmuse leiad siit: https://www.facebook.com/events/693852574400109/

Korraldajad: Valtu-Nurme küla seltsing ja MTÜ Arendusselts Koduaseme – Kaerepere piirkonna heaks
Toetajad: Rahvakultuuri Keskus “Teater maale” programmist.
Täpsem info: Helen Link 508 8304

Valtu-Nurmes toimus kõrgetasemeline kohtumine, kui Maaeluminister Mart Järvik osales meie külaplatsil toimunud Raplamaa Talupidajate Liidu üldkoosolekul, kus ühtlasi tähistati ka Liidu 30 aasta juubelit. Arutelude käigus kerkisid üles mitmed talupidajatele olulised valdkonnad nagu erimärgistatud diislikütuse ehk rahvakeeli sinise kütuse väärkasutamine väljaspool põllumajandust, peretalude arendamise meetmed uues maaelu arengukavas ja inimeste maale tagasitoomise kontseptsioon.

17.08.2019 osales meie küla initsiatiivil kokku kutsustud spordimeeskond „ Valtu-Nurme küla ja sõbrad“ Kaerepere heategevuslikul spordipäeval. Lisaks küla täiskasvanutele olid Liisa ning Lydia-Karmen koos oma klassikaaslastega samuti meeskonnana Keisri Õukond sportimas. Võistlusaladeks olid mullijalgpall, võrkpall, köievedu, hoota kaugushüpe. Kui üldkokkuvõttes platseeruti seitsme meeskonna hulgas neljandale kohale, siis köieveos saavutasid Valtu-Nurme ja sõbrad esikohavõidu. Spordipäeva osalustasu ja ka teiste heasüdamlike annetused lähevad Lelle perekonnale Marinkole, kelle poeg lõpetas sellel kevadel koos Liisa ja Lydia-Karmeniga Valtu Põhikooli, hiljuti tulekahjus kaotatud kodu taastamiseks.

Perekond Marinkot saab ka toetada otse, tehes ülekande Jüri Marinko kontole EE961010011668771226.

Spordipäeva pildigalerii on leitav:
https://www.facebook.com/toivo.matkevicius/media_set?set=a.2483001641945091&type=3

23.06.2019 Meie küla traditsiooniline jaanipidu toimus nagu ikka õigel jaanilaupäeval 23. juunil algusega kell 19.00 meie armsal külaplatsil. Grilliti, õnnitleti lapsi-noori, kes just olid lõpetanud lasteaiatee või kooli, kuulati muusikat ning üllatuskülalisena elavat kandlemängu koos lauluga, nauditi perenaiste valmistatud pidulaua sööke, pandi ühise lauluga lehvima lipp ning põlema jaanilõke, mängiti jaanimänge ning nauditi ilusat õhtut.

04.05.2019 toimusid meie küla talgud, mis juba kaheksandat aastat  on osa ka suurest Teeme Ära talgupäevast. Talguliste abiga sai ära tehtud külaplatsi ümbruse puhastamine ning lõkkeaseme korrastamine kasutushooajaks. Suurema osa talgupäeva tegevusest võttis teepeenarde puhastamine prügist, kividest, vajadusel ka risust ja võsast, et hõlbustada niitmist ning külatee vahetus läheduses oleva metsaaluse puhastamine prügist. Peab märkima, et aasta-aastalt on külavaheline heakord paranenud, suurimad on prügistamise probleemid endiselt Rapla-Türi vahelise magistraalteelõigu läheduses. Üle-eestilistest nurmenukutaglutest lastel siiski osa võtta ei õnnestunud, kuna jahedate ilmadega nurmenukud veel ei õitsenudki.

24.02.2019 varahommikul, kui Eesti Vabariik sai 101 aastaseks, kohtusid need külaelanikud, kellel soovi ja mahti, päikesetõusul (7:32) külaplatsil, et lipulaulu saatel heisata piduliku päeva auks riigilipp ning soovida üksteisele õnne ilusaks talvepäevaks.

3.02.2019 Lumelinna ehitamine. Kella 10:00 ks kogunes koos teiste eelvastlate pidajatega Valtu Põhikooli staadionile Valtu-Nurme lumelinna ehitajate meeskond.

Üheskoos anti oma panus Kaerepere piirkonna lumelinna ehitamise üritusse. Mitme tunnise rassimise tulemusel valmis lumeskulptuur, mis võimaldas nii ronimist, pugemist kui ka liulaskmist. Lumelinna uhkust ja au sai valvama meisterdatud eriti suurt kujuriannet vajav humoorikas Kihnu Virve.

28.12.2018 Jõulupidu jõulupeo kutse 2018

01.09.2018 teadmiste päeval toimub kooli alguse tähistamine  “Tere kool” külaplatsil kell 20.30.

TOIMUMISKOHA MUUTUS! Seoses vihmaste oludega ning ilmprognoosiga, mis ei näita ilma paranemist lähimate tundide jooksul on teatrietenduse asukoht muutunud ning allpoololev üritus leiab aset Valtu Klubis algusega kell 16.00. Lipp meie külaplatsil juba lehvib, kes sealtpoolt tuleb, saab lipule lehvitada ning meie ootame teid klubisse teatrielamust saama!

Valtu-Nurme külarahval on hea meel kutsuda Teid osa saama Eesti taasiseseisvumispäeva tähistamisest 20. augustil  algusega kell 16.00 Valtu-Nurme külaplatsil (asukoht vaadake siit). Heiskame Vabariigi taasiseseisvumise auks eesti lipu ning tavakohaselt õnnitleme koolidesse astujaid ja lõpetajaid, saame osa teatrietendusest, meisterdame ning peame pikniku.

Külla tuleb Teatribuss etendusega “Mia saladus” (Tanel Jonas).

Mia saladus KAVA uus   Mia_saladus_A3_07.06.2018

Tanel Jonas “Mia saladus”
“Mia saladus” on lugu ühest tüdrukust, kes elab oma kodus koos ema ja isaga. Mial on üks mure – ta kardab magama jääda. Ega ta ei tea isegi täpselt miks, aga kui tuba pimedaks tehakse, hakkab tal alati väga kõhe. Öösel on kõik asjad ju nii teistmoodi – aknast langevad kummalised varjud, nukkude silmad on hoopis teistsugused kui päeval ja lisaks kõigele krabistab keegi….
“Mia saladus” on südamlik lugu sellest, kuidas üks pisike tüdruk õpib oma hirmuga toime tulema. Lisaks Miale on loos veel teised tegelased, kes aitavad tal hirmust võitu saada.
Loos selgub, et alati tuleb oma muredest ja hirmudest rääkida, julgustatakse lapsi suhtlema ning et hea sõbra toel on võimalik kõik raskused ületada.

Etendus on eriline selle poolest, et lapsed saavad aktiivselt etenduse kulgemisele kaasa aidata.

Tekst: Tanel Jonas (Vanemuine)
Lavastaja: Marko Mäesaar
Näitlejad: Veikko Täär, Katrin Kalma, Andres Vago (kitarr)
Muusika: Andres Vago
Kunstnik: Marge Martin

Kestvus 45 minutit

Sihtgrupp 4 +

Enne etendust on meisterdamine. Võimalus meisterdada endale etenduse tegelane.

Osalustasu 2 eurot alates 3. eluaastast. Osalustasu sisaldab etendust, meisterdamist.

Ootame Teid osalema koos hea tuju ja piknikukorviga !

NB! Sündmus toimub iga ilmaga!

Korraldajad: Valtu-Nurme küla seltsing ja MTÜ Arendusselts Koduaseme

Vaata lisaks ka MTÜ Arendusselts Koduaseme facebook´i  lehelt Arendusselts Koduaseme Kaerepere-piirkonna heaks.

Toetajad: Eesti Rahvakultuurikeskus “Teater maale” programmist   ja  Kehtna Vald.

Täpsem info: Helen Link 508 8304

Vaata FB kuultust siit: https://www.facebook.com/events/1630297600420283/

Vaadake Teatribussi FB ja kodulehte: http://teatribuss.ee/ ja https://www.facebook.com/teatribuss.ee

Valtu-Nurme küla jaanipidu õigel päeval jaanilaupäeval 23. juunil algusega kell 19.00 külaplatsil.

05.05. 2018  Teeme Ära talgupäev algusega kell 10.00 Lubjaahju teeristis. Tehtud sai kaks põhitööd:

  1. Prügikoristus (minimaalselt Rapla teeotstest alates külasiltideni ning ka suure Viljandi mnt äärne ring sealhulgas Männi, Maantee perede kodutee lähiümbrus). Võimalust mööda sortisime kogutud prügi taaraks ja olmeprügiks ning viisime käitlemisse.
  2. Külasiltide jalgade, külaplatsi mööbli ning grillimajakese inventari puidukaitsevahendiga katmine.

30. 04.2018  Volbri tähistamine kell 19.00 külaplatsil. Kaasa mõned mururehad ning töökindad (luuad on nagunii õhtukohane varustus) ja poole tunni jagu töömeeleolu. Teeme peoeelselt külaplatsile kerge puhastuskuuri ning paneme süütamisvalmis lõkke. Kostümeerimine on  lubatud igas eas osavõtjatele ning teeb kindlasti pidu meeleolukamaks.

18.04.2018 kell 19.00  Valtu-Nurme küla koosolek külaplatsil

24.02.2018 Koguneme hommikul külaplatsile, et üheskoos päikesetõusul heisata masti Eesti Vabariigi lipp. Päike tõuseb sellel päeval Tartu Observatooriumi andmetel Raplamaal 7.31; seega palun koguneda  mitte hiljem kui 7.25.

19.02.2018 PALJU ÕNNE! Enel Niin loomaarstina saab tehtud töö  eest president Kersti Kaljulaidilt Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eel tänutäheks Valgetähe V klassiteenetemärgi. 

Tänu Eneli aastatepikkusele järjepidevale tööle  on Eesti juba alates 2008. aastast kuulutatud marutudi vabaks maaks ja sõltumata otse meie riigipiiri taga sissetungi võimalust ootavast viirusest oleme nakkusest vabad ka püsinud.

07.10.2017 Eesti Rahva Muuseumi külastus, väljasõidu algus  hiljemalt kell 9.00.

01.09.2017 teadmiste päeval toimub kooli alguse tähistamine külaplatsil kell 19.30 kinoõhtu.

20 augustil 2017  algusega kell 16.00 Valtu-Nurme külarahval on hea meel kutsuda Teid osa saame Eesti taasiseseisvumispäeva tähistamisest, mis toimub Valtu-Nurme külaplatsil (asukoht vaadake siit).

Sellel aastal toimub üritus Laste ja Noorte kultuuriaasta „MINA KA“ raames. Vaadake  http://minaka.ee/

Külla tuleb Teatribuss etendusega “Saladuste puu”.

„Saladuste puu“ on muusikaline kogupereetendus, mis räägib elus olulistest väärtustest nagu julgus, lahkus ja koostöö.

Võlurite maal on valitsemas nukrus ja pimedus, kuna head omadused on kadunud.

Etenduse peategelasteks on võlurid, kes juhuslikult avastavad võlumetsas ühed erilised kastid.

Mis juhtuma hakkab ja kas head  omadused leitakse üles, selgub lavastuse käigus.

Osades: Veikko Täär/Marko Mäesaar,  Katrin Kalma ja Andres Vago (kitarr)/Siim Saarela (kitarr).

Kestvus 45 minutit.

Lisaks viib teatribuss läbi 20 minutit kestva meisterdamise töötoa lastele.

Heiskame Vabariigi taasiseseisvumise auks Eesti lipu ning tavakohaselt õnnitleme koolidesse astujaid ja lõpetajaid. Küla noored korraldavad lastele mänge ning teemakohase viktoriini.

Avatud on vabalava ja toimub piknik.

Osalustasu 2 eurot alates 3. eluaastast. Osalustasu sisaldab etendust, meisterdamist.

NB! Sündmus toimub iga ilmaga!

Korraldajad: Valtu-Nurme küla seltsing ja MTÜ Arendusselts Koduaseme

Vaata lisaks ka MTÜ Arendusselts Koduaseme facebook´i  lehelt Arendusselts Koduaseme Kaerepere-piirkonna heaks.

Toetajad: Eesti Rahvakultuurikeskus “Teater maale” programmist   ja Laste ja noorte kultuuriaasta “Mina ka”.

Täpsem info: Helen Link 508 8304

Vaadake Teatribussi FB ja kodulehte: http://teatribuss.ee/ ja https://www.facebook.com/teatribuss.ee

Ootame Teid koos hea tuju ja piknikukorviga osalema!

Tulge koos perede ja sõpradega!

23.juuni 2017 küla jaaniõhtu jaanilaupäeval algusega kell 19.00 külaplatsil. Riietus- vabal valikul, eelistatult rahavalik-rahvuslik, aga lubatud on muud selleteemalised variatsioonid.

Palun võtta külaplatsi kaunistamiseks kaasa tekke (ülesse riputamiseks), vaipu, patju v.m.s., mis olemise hubasemaks teevad. Samuti palun korjata kaasa põllulilli, millest annaks hiljem pärgi punuda/platsi kaunistada.
Alustaks õhtut juba kolmandat korda toimuva küla rongkäiguga külaplatsile, milleks koguneks ~18.45 Lepiku talu teeristi. Oodatud on oma talu rongkäigus välja toovad plakatid, sildid, maskotid, vimplid j.m.s.
Peo teljehoidjaks on bänd „Käkitegu“ e. siis Kehtna Kunstide Kooli bänd oma kooliaasta alguses uuenenud koosseisus, kes antud nime all keskendub tantsumuusika tegemisele. Seega soovitus õhtuveetmise osas- vähem istuvat kuulamist, rohkem tantsimist.
Söögipoolist võtab igaüks kaasa sellist, nagu soovib ning ära jõuab süüa.
Plaanis on sportlikud võistumängud täiskasvanutele ning laste mängud-võistlused.

11.juuni 2017  külarahvale ja huvilistele süstamatk. Kohtumine Seikluspisiku esindajatega kell 17.00  Kohilas.

6.mai 2017 kell 10.00 kevadtalgud suure Teeme Ära ürituse raames, kogunemine Lubjaahju talu juures teeristil.

LEADER_talgukuulutus (19.04)

30.aprill 2017  kell 19.00 Volbrituli külaplatsil. Seoses erakordsete ilmastikuoludega jäi volbrituli ära.

10.märts 2017 toimus Keavas ETKÜ saalis naistepäeva pidu, kus tantsuks mängis muusikat Kunstikooli bänd KÄKITEGU meie küla noorte tugeval  osalusel.

18.veebruar 2017 toimunud Kehtna valla 26. nda sünnipäeva peol  jagati tunnustust piirkonna tublimatele. Teiste lugupeetud inimeste, ettevõtete ning kodanikualgatuste seas leiti esiletõstmist väärt olevat ka meie kogukonna panus. Valtu-Nurme Külaseltsingule omistati (kahasse MTÜ Keava Haridus-ja Kultuuriseltsiga) aasta kultuuriteo läbiviija austav nimetus Pärimuspidu Baltica raames toimunud rahvakultuuri edendava jaanipäeva korraldamise eest. Palju õnne meile kõigile, kes me üheskoos jaanipäeva peo kordamineku eest hea seisime ning oma kogukonnale ning kõigile teistele soovijatele meeldejääva jaaniõhtu korraldasime!

13.veebruar 2017 kell 18.00-20.00  külakoosolek Kaereperes Valtu seltsimajas.

27.detsember 2016 Jõulupidu Valtu klubis  joulupeo-kutse-2016

24.oktoober 2016 Koolivaheajal tutvumine Elistvere Loomapargiga.

6.oktoober 2016 tunnustas Rapla maavanem Terje Raudsepa tööd  Vesiroosi Gümnaasiumi käsitöö ja kodunduse õpetajana maakonna kuldse rinnamärgiga  ning Raplamaa „Aasta õpetaja 2016“ austava tiitliga.

foto: Siim Solman

29.august 2016 kell 16.00 Kooli alguse tähistamine. Väätsa Agro külastamine. Kell 15.15 peaksid soovijad Valtu-Nurmest startima. Kuna tegu on ainulaadse lüpsifarmiga isegi Euroopa mastaabis, kutsun ülesse lisaks koolilastele ka kõiki üle-ja alakoolimõõdulisi inimesi väljasõiduga ühinema. Peale farmiretke võimalus Just Dance`i tantsida. Samuti ootab võrkpalliplats sportliku vaimu ülesse näitajaid.

28.august 2016 President Toomas Hendrik Ilves andis üle konkursi “Kaunis Eesti Kodu 2016” auhinnad Mooste Folgikojas. http://vpkfoto.ee/28-08-2016-konkursi-kaunis-eesti-kodu-2016-auhindade-uleandmine-mooste-folgikojas/

Vabariigi Presidendi tunnustusüritusel osales Valtu-Nurme külast Raudsepa talu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raudsepa pere 16.aastat tagasi, 23.06.2000 President Lennart Meri vastuvõtul

kodukaunistamine2016_mooste-193-of-382

ja 28.08.2016 President Toomas Hendrik Ilvese vastuvõtul (Foto: Timo Arbeiter/Vabariigi Presidendi Kantselei)

20.august 2016 kell 16.00 külaplatsil Nukuteatri etendused ” Moor ja Vaar” ja ” Pikse pill” ning sellele järgnev Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeva tähistamine.
Nukuteatri etendus, mille annab legendaarne nukunäitleja Are Uder, kes on nukkude abil teatrit teinud viimase nelja kümnendi jooksul, algab  kell 16.00. Esitamisele tuleb kaks lugu- ” Moor ja Vaar” ja ” Pikse pill”. Etendusele järgneb piknik koos ühisolemise- ning tegevustega.
Soovi korral võib antud kutset jagada oma külades, sugulaste, sõprade ning tuttavate hulgas.
Võtke lapsed, pere, piknikukorv ja teatripileti raha 2 eur-i ligi ning seadke sammud augustikuu kahekümnenda kuupäeva pealelõunal meie külaplatsi poole!

Nukuteatri kuulutus 2016

04.august 2016 kell 20.00  külakoosolek külaplatsil. Mõtted koosoleku sisu osas on järgmised:

  1. Ülevaade külakassa hetkeseisust
  2. 20.08. augusti Nukuteatri etenduse ning Taasiseseisvumispäeva peo korralduslik pool
  3. Kas tähistame ning mis kujul tähistame laste kooliminekut
  4. Sügisesed üritused (RMK loodusmatk sügisesel koolivaheajal/süstamatk?)
  5. Jõulupeo korraldusest s.h. kes on seekord peo eestvõtjaks perenaiseks
  6. … (palun saata võimalusel/vajadusel enda poolt tõstatatud teema)

Raplamaa kaunid kodud 2016. Taas kord on meie küla südamikus olevat ilu hinnatud ning Raudsepa talu nomineeritud maakonna kõige silmapaistvamate kodude hulka. Mis veel laiale üldsusele teadmata, on see, et möödunudreedesel vastuvõtul tunnustas maavanem Raudsepa pere tööd oma kodutalu hoidmisel ning arendamisel ning pererahvas sai austava kutse suve lõpupoole Eesti Vabariigi presidendi vastuvõtule, kui üks kolmest Rapla maakonna kõige kaunimast kodust. Õnnitlused ja head soovid Rainile, Terjele, Martinile ja Mariliisile külarahva poolt! Jätkuvat tegutsemisindu, ühtehoiduvust ning kõrgelennulist fantaasiat loodu terviku hoidmisel ning talu tootmis -ning esteetilise suuna edasiarendamisel!

Maavanem Tõnis Blank tunnustas reedel, 1. juulil 2016 kell 15.00 Raplamaa kaunite kodude omanike. Sellel aastal esitati konkursile 9 kaunist ja omapärast kodu. Konkursi komisjon otsustas esitada Vabariigi Presidendi tunnustusüritusele, mis toimub augustis Mooste Mõisas kolm kaunist kodu.

Terje ja Rain Raudsepa Raudsepa talu Kehtna vallas. Talu on aegade vältel põlvest põlve edasi pärandatud. Esimesed kirjalikud saksa- keelsed dokumendid Raudsepa talu kohta on olemas aastast 1870. Terje ja Rain alustasid talu korrastamist  1992. aastal  ja on säilitanud võimalikult palju olemasolevat. Talus lähtutakse põhimõttest – ise tehtud , hästi tehtud. Aega ja vaeva on pere talu taastamisele palju kulutanud. Kõige lihtsamadki lahendused on perele tundunud imelised ja rõõmu pakkuvad. Koduomanikud on  püüdnud taastada ja säilitada seda, mis  talumaadel olemas – lillepeenrad, kiviaiad, hooned, lammastele karjamaad.

23. juuni 2016 kell 19.00 Pärimusteemaline jaanipidu koos Valtu-Nurme külarahvaga.
Sellel aastal on meie pidu suure Baltica Pärimuspeo osa ning peo üldinfo on üleval lehel http://www.folkloorinoukogu.ee/Valtu-Nurme_kula_jaaniohtu_1626
Kel soovi ja võimalust, võtke pere ja piknikukorv kaasa ning ühinege meie peoga! Kuna pidu on ka seekord pühendatud pärimusteemale, on seda joonel hoidmas Mari Tammar, esinema lubasid tulla Valtu Põhikooli 6.nda klassi rahvatantsijad (ka Liisa ning Lydia-Karmen), oma luigelauluks jääva esinemise teeb Kehtna Kunstikooli Noorebänd (Martini, Andrese ning Allaniga). Peoriietuses paluks rahvarõivad või linased või rahvalikud riided.

Jaanipäeva poster

30.aprill 2016 Valtu-Nurme külatalgud, kogunemine kell 10.00 Lubjaahju teeristis. Talgutöödena on hetkel plaanis: külaplatsi ümbruse puhastamine, lõkkeaseme korrastamine kasutushooajaks, katusealuse ning selle inventari puhastamine, külasiltide viimistlushooldus (vajadusel), teepeenarde puhastamine prügist, kividest, risust ja võsast, et hõlbustada niitmist, metsaaluse puhastamine prügist, võsa ja okste korjamine ning põletamine. Päeva raames saab kokku pandud ka volbrilõke. Volbripeoga alustaksime  õhtul peale koristustöid algusega kell 19.00. Üllatame üksteist kostüümidega või rõõmustame vähemalt lapsi sellega, et nad saavad end nõidadeks teha. Volbripeoks laukraami osas loodame perenaiste heatahtlikule kaasabile.

Eesti Vabariigi 98 aastapäeva aktusel andis Maaeluminister meie kogukonna silmapaistvale talupidajale ning talunike ühistulise tegevuse liikmele Kaupole üle hõbedase teenetemärgi eduka ja tubli tegutsemise eest põllumajanduse edendamisel. Sügav kummardus Lepiku pere rahva ees ning nende abiliste ees, kelle toel peremees suudab end praegu valitsevast piimandusmõõnast uue tõusuni välja rühkida. Palju-palju õnne!

13.02.2016 toimus Kehtna Valla 25.nda sünnipäeva ning Eesti Vabariigi 98.nda aastapäeva pidulik üritus ning selle raames anti üle kaks märkimisväärset tunnustust meie küla elanikele-Leida-Marie Randjärvele omistati valla elutööpreemia ning Raudsepa talu tunnustati (taas kord) kui valla kõige kaunimat. Väike pildimeenutus väärikatest asjaosalistest.

IMG_3408

Palju õnne tunnustuse igati ära teeninud Kukemetsa vanaperenaisele ning Raudsepa talu rahavale!

27.12.2015 Küla aastalõpupidu kell 18:00 Valtu Klubis.

Valtu-Nurme küla kogukonna jõulupidu Valtu Klubis, mille muusikalise  osa eest kannavad hoolt professionaalsed muusikud Piia Põder ning Morten Langi. Lisaks esinevad küla noored muusikud. Perenaiste ühise kätetööna on valmistatud ette traditsiooniline jõululaud. Peo alguses vaadatakse tagasi lõppevale aastale, esitletakse slaidiettekannet aasta sündmustest, tänatakse külaelusse panustajaid ja aukülalisi. Lastel ja eakatel õnnestub tubli esinemise eest lunastada jõuluvanalt kingipakid

19.10.2015 Soomaa Looduskeskuse külastus koos matkaga kell 11.00. Meie küla laste premeerimine esimese kooliveerandi eduka lõpu puhul ühe värvika päevaga looduse keskel. Retke lõpus kaasavõetud söögiga piknik.

30.08. 2015  Kooli alguse tantsuõhtu külaplatsil kell 20.30 koos üllatuskülalise- Valtu näitetrupiga Anderaasuke teatrietendusega „Võõrasema“ . Kuna aasta tagasi toimunud tantsuvõistlus osutus väga menukaks, toimub ka seekord enne koolitöödesse-tegemistesse sukeldumist ühis-ja võistutantsimine „Just Dance“ plaatide saatel (2014, 2015). Palun lastel-noortel j.t. kooliminekust või tantsimisest keskmisest kergemini vaimustuvatel isikutel panna selga ilmastikukohased mugavad aktiivseks liikumiseks sobivad riided ning jalanõud. Kaasa mõõdukalt näksimist ning joogipoolist. Kuna laste vabadusi nagunii alates 01.09. võrreldes suveajaga piiratakse, siis lepiks kokku, et las kooliminejad sel õhtul ise valivad, mida süüa-juua kaasa tahavad ning emad korrektuuri ei rakenda. Kui ilm meid soosib, paneme õhtu edenedes lõkkele tule otsa (seega-mõne passiealise tugevama sugupoole esindaja kohalolek oleks väga tervitatav). Lastele suunatud tegevusele lisaks saab meil õhtu alguses olema ka üllatuskülaline- Valtu näitetrupp Anderaasuke tegi viimase hetke pakkumise, millest oli raske keelduda. Seeläbi tulevad nad pühapäeva õhtul külaplatsile esinema teatrietendusega „Võõrasema“ (autor Klara Biegler). Etendus kestab ~30 minutit ning seda on vaatama oodatud ka täiskasvanud publik (tegu pole otseselt lastele suunatud näitetükiga). Pileteid etendusele ei müüda, aga avatud on korjanduskarp.

Palun ärge üllatuge, kui etendusele tuleb rahvast ka väljapoolt küla-  näitetrupp on ise pannud kuulutused ülesse ja palus meie abi teabe levitamisel. Võõras rahvas meie laste peole kutsutud ei ole, see on ikka meie kogukonna kooliminejate üritus. Kuna harrastusnäitlejatele sobis vaid kella kaheksane aeg, siis peame oma ürituse osas veidi ajalist korrektuuri tegema – korraldusmeeskond paneb 19.00-19.30 vahel tantsimiseks vajaliku tehnika ülesse ning seejärel võivad lapsed proovitantsimisi teha, kella 20.00 ajal algab etendus ning loodetavasti saame kenasti kell 20.30 alata ametliku

20. august 2015 kell 16.00 Valtu-Nurme külaplatsil Nukuteatri etendus „Vepsa muinasjutud“. Ootame etendusest osa saama nii suuri kui väikeseid. Esitamisele tulevad kolm humoorikat lugu eestlaste sugulasrahvalt.  Venemaal, meist umbes 700–800 kilomeetri kaugusel, asub Vepsamaa. Ja Vepsamaal elasid kord eit ja taat, kellest räägitakse palju lugusid – näiteks sellest, kuidas nende ukse taha kuri koputaja tuli, ning sellest, kuidas taat viisupaari vastu lehma sai, või sellest, kuidas eit ja taat maja katusele naeri istutasid. Etendusse kaasatakse ka lapsed, kes saavad loomanukkude hääli teha ja koos näitlejaga lugude jutustajaks olla.
Lavastuses kõlavad vepsa muinasjutud „Naeris katusel“, „Kuidas vahetada viiskude vastu lehma“ ja „Koputaja“. Lood vepslastelt kogunud ja edasi jutustanud Marje Joalaid, lavastajad Helle Laas ja Mihkel Tikerpalu, kunstnik Rein Lauks, helikujundaja Mihkel Tikerpalu, mängib Mihkel Tikerpalu.
Loe täpsemalt: http://www.nuku.ee/teater/vaikelastele/vepsa-muinasjutud/
Peale etendust on võimalus  külaplastil nautida oma piknikukorvi sisu ja olemas on ka grillimise võimalus.
Külalistele  on osalustasu 2 eurot osaleja kohta. ( alla 4 a on etendus tasuta). Etendus saab toimuma Kehtna valla toetusel. Infot saab Helen Link 5088304.
Võimalusel infot jagada ka oma külades ja sugulaste, sõprade ja tuttavate seas.

19. 08.2015 Lastele rattasõit Paluküla Paik toimub Palukülas juba kolmandat korda. Oodatud Kehtna valla kuni 12-aastaseid lapsed. Eesmärk on pakkuda lastega peredele toredat ajaveetmist kaunis looduses ja populariseerida rattasõitu. Rajad on Paluküla mäe juures, raskusaste on pigem kerge kui raske, sest sõidu mõte on puhas rõõm rattasõidust.

24. juuni 2015 kell 19.00 Pärimuslik jaanipidu koos Valtu-Nurme külarahvaga Mari Tammaru ja Leho Laasneri eestvedamisel. Jaanipäev on suve tähtsaim püha ja eestlaste kõige traditsiooniderikkaim tähtpäev. Tänaseks on suurem osa päevaga seotud vanu arusaamu ja taotlusi siiski unustusse vajunud. Tuletame need üheskoos meelde ja peame ühe tõelise pärimusliku jaanipeo, kus nii lustimisrõõmu pakkuvaid mänge, tantse ja tagaajamist kui ka vana aja meenutamist kombetalituste ja muistsete lugudega. Juba aasta sadu on inimesed jaaniaegu kogunenud tulede ümber, et üheskoos lustida ja  erinevate kombetalituste läbi endale tervist, õnne ja rikkust manada. See on ürgne päikesepüha, mille tavad on seotud looduse salapära, tule maagia, tunnete ja romantikaga. Olgugi, et jaanipeod on tänini populaarsed, on suurem osa päevaga seotud iidvanu arusaamu ja taotlusi siiski unustatud. Et neid üheskoos meelde tuletada, peame 24. juunil algusega kell 19.00 Valtu-Nurme külas maha ühe tõelise pärimusliku jaanipeo. Kes aga kogu päeva soovib esivanemate kombekohaselt veeta, pesku jaanihommikul nägu kasteveega, see parandab jumet, ravib silmi ja nahahaigusi. Toad kaunista kaskede ja rohkete põllulilledega. Toitu valmista piimasaadustest, kombekohaselt on söödud karaskit ja odraleiba, lambaliha, sõira, juustu, võid, muna ja pääle joodud õlut. On kodulähedal mõni pühapaik (kivi, puu, allikas jne.) vii sinna putru, leiba vms. ohvriandi, tuleb ju maaemale saadu eest tänulik olla. Jaanipäeval korjatud taimedel olla imejõud, sestap on see hea päev ravimtaimede kogumiseks ja saunavihtade valmistamiseks. Enne peole tulekut käi saunas ja  pärast pane selga puhas linane särk, rahvarõivad või miskit muud sarnast. Kodust võta midagi sümboolset tulle viskamiseks kaasa (vanad-pastlad, vill, oksaraag), siis saad vanast ja mittesoovitavast lahti. Võta pikniku korv ka ühes ja sea sammud külaplatsile. Juba muiste teati, et kelle peale jaanituli paistab, vabaneb kõigest halvast ja mittesoovitavast, kes aga jaanitulel ei käinud, jäävat oma töödega hätta, tervisega põduraks ja tolle põllud kasvand umbrohtu. Sestap tuleb kindlasti kohale tulla. Pärimuslikul jaanipeol pakuvad lustimisrõõmu kõiksugu mängud, tantsud ja rammukatsumised ning  nobedamad näpud leiavad tegevust meisterdades. Vanu kombetalitusi tehes kutsume enese ligi õnne, jõukust ja tervist ning hingetõmbe pausidel kuulame muinasjutte ja meenutusi möödunud aegade jaanipidudest. Tegemisi võtab eest Mari Tammar, kes sekka ka torupilli puhub ja lõõtspillil mängib Leho Laasner,et tantsujalad ikka vatti saaks. Oled oodatud sellest kõigest osa saama koos oma pere, sugulaste ja sõpradega.  Palume kaasa võtta oma piknikukorv ja 2 eurot osalustasu (alla 3 a. lapsed tasuta). Olemas grillimise võimalus. Ettevõtmist toetab Kehtna vald. Täpsem info Helen Link 5088304

30. aprill ja 2.mai 2015 Valtu-Nurme külatalgud. Neljapäeval, 30.aprillil kell 17.30 kogunemine Valtu-Nurme külaplatsil. Laupäeval, 2.mail kell 10.00 kogunemine Lubjaahju talu ristil. Mõlemal päeval pakutakse talgulistele ka kaehakinnitust. Volbripeoga alustame 30.aprillil kell 19.00. Plaanipärast eeskava ette nähtud ei ole, kuid palun lastel ja fantaasiarikkametel täisealistel nagu ikka üllatada kostüümi- ja sõidu(lennu)vahendi valikuga. Lauake kata end söögi ja joogiga (perenaiste väikesel kaasabil) reegel kehtib samuti, elementaarsed lauanõud ning grillihooaja avamise materjali võtab külavanem. Kui on mingeid ideid ja täiendavaid ettepanekuid nii talgute kui ka volbripeo osas, palun lahkesti pöörduda.

17. veebruar 2015 kell 18.00 koguneme vastlaliu laskmiseks Palukülla kell 18.00.

14.veebruar 2015 Valla aastapäeva peo tublide tunnustamise osas anti Helenile üle tänukiri laste hulgas sportliku ning tervisliku elusviisi juurutamisele suunatud tegevuse eest. Samuti on Helen olnud oluline osaleja Vahuri eestvõttel toimuvate Külaülikooli longute korraldamistes, mis juba teist hooaega annavad võimaluse oma maailmapilti avardada. Külaülikooli algatamine ja läbiviimine kuulutati valla 2014 aasta haridusteoks.  Palju õnne nende igati väljateenitud tunnustuste eest nii Helenile kui ka Vahurile! Jõudu ja jaksu ning häid toetajaid ja kaasamõtlejaid tulevikuks!

5. veebruar 2015 kell 19.30 küla koosolek Madise talus. Ülevaade külakassa seisust, arutelu rahaliste võimaluste ja plaanide üle. Mida head tahame sellel aastal ette võtta. Kevadtalgud- toimumisaeg/tööd. Mis on saanud talusiltide/teeviitade teemast. Kohapeal algatatud küsimused.

11.jaanuar 2015 kell 14.00 Valtu Klubi saalis väike üllatuspidu. Auväärne sünnipäevalaps: Leida_Marie Randjärv 90. Palju õnne! Kohapeal saab vaadata Leida-Marie maalide näitust.

28.detsember 2014 Jõulupidu Kehtna Kunstide Koolis kogunemine kell 18.00, algus kell  19.00.

21.detsember 2014 valmistasid Kauri pere lapsed koos Raudsepa pere lastega Lepiku talus verivorte, tanguvorste ja kartulivorste. Jõuluaja juhatas sisse toomapäev 21.detsember. Toomapäevast algasid kibekiired askeldused, nüüdsest olid keelatud kõik muud tööd peale pühadeks ettevamistamise ja hädapärase loomade talitamise. Toomapäeval alustati pühadeaja küllusliku toidulaua ettevalmistustega. Toitu ja jooki pidi jätkuma pikkade pühade lõpuni. Nüüdsest täitusid toad magusa leiva-, karaski- ja saialõhnaga, tehti käkke ja keedeti vorstiputru. Toomapäev oli eelkõige just vorstitegemise päev.

15.novembril 2014 on meie külast kümnel 9-13 aastasel lapsel vibulaskmisüritusel osaleda firma Seikluspisik poolt korraldatud Keava metsas. Lapsed viiakse sinna kohale ja tuuakse tagasi, seal on spetsiaalne seikluse korraldaja koos vibude jm. vahendite ja tarkusega  ning seal pakutakse ka einet.

11. novembril 2014 kell 20.00 küla koosolek Madise talus. Plaanilised päevakorrapunktid on: Protokollija valimine. Küla jõulupeo korralduslik pool. Talusildid/teeviitad külatee äärde. Küla kontaktide täiendamine.  Külasildi paigaldamine.  Kohapeal algatatud küsimused.

9. novembril 2014 avati Rapla Keskraamatukogus Saima Randjärve akvarellinäitus. Pidulikust sündmusest said osa teiste hulgas Liisa  ja Lydia-Karmen , kes on Saima õpilased Kehtna Kunstide Koolis ning Helen, kes andis kunstnikule üle külapoolsed õnnitlused. Palju õnne Saimale!

8. novembril 2014 kell 18.00 – 20.00 ujumisõhtu Valtu Spordimajas. Sissepääs tasuta 17:30 – 18:00. Toimub vesivõimlemine ja “Veega sõber” märgiujumine. Lisaks saavad nii algajad, kui ka edasijõudnud soovi korral  oma ujumisoskuseid lihvida. Märgiujumine on ujumiskatse, mis seisneb kas 25m, 50m, 100m või 200m läbimist ilma jalgu põhja panemata. Vastavalt läbitud distantsile saab iga üks oma oskusi tõendava märgi, mis antakse välja Eesti ujumisliidu poolt.

23.oktoobril 2014  kell 10.40 Matsalu Looduskeskusesse. Looduskeskuses ( lisainfot v.t. http://loodusegakoos.ee/kuhuminna/rahvuspargid/matsalu-rahvuspark/1253 ) peame olema kell 12.00. Ilmasikukohaselt riidesse, mitte rämpstoit kaasa, vaid korralikum piknikusöök, jook on kohapeal, giidi segada-arvutimänge mängida- mussooni kuulata ei ole lubatud nagu ka prügistada.

29.augusti  2014  kell 19.30 külaplatsil. Eelkõige mõeldud neile, kellel/kelle pereliikmeil sõnaga “kool” meeleolu muutus kaasneb. Kooliminejate initsiatiivgrupi soovil toimub selleaastane kooli alguse tähistamine alanud nädala reedel (29.08.2014) külaplatsil tantsuürituse kujul. Muusika ning tantsuõpetus toimub kohapeal Just Dance (lihtsalt tantsi!) mängu abil. Palun selga panna ilmale ning tantsimisele sobiv kihiline riietus ning sellised jalanõud, millega mugav on liikuda. Kaasa veidi kerget sõrmede vahelt näksimist ning kindlasti väike joogivaru (teretulnumad on joogid, kus Mendelejevi tabel võimalikult vähesel määral esindatud). Soovi korral võib 1-2 sõpra ka kaasa võtta. Võimalik, et teeme väikest viisi lõket, et kellelgi külm ei hakkaks.

20.augustil kohtume oma armsal külaplatsil kell 18.00, et tähistada Eesti Vabariigi taasiseseisvumist ja võimalus oma külarahvaga kokku saada.  Tutvustame neid, kes lõpetasid möödunud õppeaastal mõne õppeasutuse ning neid, kes sellel sügisel alustavad oma kooliteed, kas esmakordselt või mõnes uues õppeasutuses. See on väga oluline ja ilus traditsioon.  20.augustil täitub Helenil neli aastat külavanemaks valimisest ja nüüd on aeg valida  uus külavanem. Mõtleme koos kuidas tähistada laste kooliaasta algust.  Et meie külapeol oleks rohkem meeleolu proovime seda oma jõududega luua. Pillilugu, laul või luuletus- kõik etteasted on oodatud.  Süütame lõkke ning  igaüks võtab kaasa midagi söögipoolist.

23.juuni 2014 kell 20.00 Valtu-Nurme küla jaaniõhtu meie külaplatsil. Saime koos ühe väikese üllatuskontserdi osaliseks Kehtna Kunstidekooli bändiga, mängisime mänge, teegime jaanituld ja grillisime vorste. Igaüks võttis oma soovil kaasa lisandeid ja/või magusat  ja jooke ning kui kaasas ka  sugulased ja/või peresõbrad siis ka vorstilisa.
Meie jaanitulel avaldas soovi osaleda ca 20 külalist, kellest enamus on Ameeriklased ( 14-18 aastased ja juhendajad). Nad olid külas Eesti Vabakogudusel ja neid saadavad  Rapla Vabakoguduse liikmed, ka pastor. Nende soov oli näha, kuidas tähistatakse ühes väikeses kohas jaanipäeva ja sellest osa saada. Nende poolne kontaktisik Maria Laidoner oli meie külaplatsi üritustel mitu korda käinud ning talle on need väga meeldinud ning seetõttu julges ta meie küla üritust välja pakkuda ka koguduse Ameerika külalistele. Miks siis mitte, andsime võimaluse neile ja ka meie saime uue  kogemuse võrra rikkamaks  meie oma külaplatsil. Meil oli koos väga tore ja sellest sai jälle natuke erilisem jaanituli, kui seda on olnud eelnevatel aastatel.

3.mai 2014 kell 10.00 Valtu-Nurme küla heakorratalgud külaplatsil. Põhitööks küla katusealuse puitkonstruktsioonide ning mööbli puidukaitsevahendiga üle peitsimine. Lisaks põhitööle koristasime teeääred talvega kogunenud sodist  ning korrastasime külaplatsi. Traditsiooniliselt said talgulised prii sissepääsu Valtu Ujulasse, realiseerida sai seda seekord nii samal, kui ka järgneval päeval. Meie talgupäeva ja infopäeva toetas Raplamaa Partnerluskogu ja LEADER. Oleme Registreerunud üleriigiliste talgute raames  www.teemeara.ee  suletud talgutena. Paemurru talust oli Helen nii lahke ning pakkus talgulistele lõuna ajal külaplatsil talgusuppi. Õhtul oli hilinenud volbripidu kell 19.00 seljas asjakohased kostüümid.

2.märts 2014 kell 10.00 Vastlakuklite küpsetamine Lepiku talus. Sellel aastal oli lund väga vähe ja kevad tuli varakult. Küpsetasime küla lastega vastlakukleid ja saime korraliku kõhutäie hernesupist.

20.jaanuar 2014 kell 18.00  toimus külakoosolek Valtu Põhikoolis. Kõik ideed selleks aastaks ja ka pikema perspektiiviga ideed said kirja pandud.

20.detsember 2013 Jõulupidu Kehtna Kunstide Koolis kell 18.00.  Korraldajad olid Otsa talu ja Maantee talu. Kaeti ühine jõululaud. Esines Kehtna Kunstide Kooli bänd ja tüdrukute ansambel. Üllatusesineja oli Kati Elvelt kõhutantsuga.

20.august 2013 Valtu-Nurme külaplatsil tähistasime Eesti taasiseseisvumispäeva kell 12.00. Pidupäev algas NUKU etendusega “Karjapoiss on kuningas”. Vabalava. Lavale oli oodatud nii laps kui memm ja kõik vahepealsed.  Peale NUKU etendust astus lavale Kehtna Kunstide Kooli bänd, kus mängivad meie küla kolm noormeest: Andres Kauri Lepiku talust (klahvpill), Allan Niin Madise-Niine talust (kitarr) ja Martin Raudsepa Raudsepa talust (trummid). Üllatusesinejaks oli küla tantsutüdrukud “Robbi Willims`es team: Helen Link ja tütar Liisa Link, Enel Niin ja tütar Lydja-Karmen Niin ja Terje Raudsepa tütar Mariliis Raudsepa. Lisaks emadele ja tütardele mängivad nende pojad bändis. Tantsutüdrukud esitasid kolm tantsu.  Esines ka kandlekoda ja külalapsed omaloomingulise tantsuga. Kaasa võeti oma piknikukorv ja etenduse tasu 1€.

19.august 2013 Kehtna valla kuni 12-aastased lapsed Palukülas,  rattasõit “Paluküla P(B)aik”

1.august 2013 kell 18.00 Valtu-Nurme külaplatsil Auväärne sünnipäevalaps: Marve Niitsoo 100. Palju õnne! Lipu heiskamine, Andres Kauri mängis saadet. Enel Niin juhatas pidupäeva. Marvele kingituseks esines Raplamaa Puhkpilliorkester , rahvatantsurühm “Rõõmuratas” ja lisaks eakate tantsurühm. Toimus Marve õnnitlemine, sünnipäevatordi söömine, katsime ühiselt sünnipäevalaua.

29.06.2013 kell 12.00 Rail Baltik esimene raudtee koosolek Valtu-Nurme külaplatsil ja nii edaspidi igal esmaspäeval vähemalt kuni eelistatud trassialternatiivi väljavalimiseni!

22.juuni 2013 Jaanituli. Lipu heiskamine. Mängud lastele ja täiskasvanutele. Kuulasime kandlemängu koos lauluga. Põnev oli ka tants koos koeraga.

Talgupäev 2013  Meile on tähtis, et Eestimaa terviserajad, spordiplatsid ja laste mänguväljakud oleksid korras ja ohutud. Me väärtustame oma kultuuripärandit ja mälestiste säilimist. Me hoolime oma külatänavast! Talgulistele pakkus Lepiku talust Piret Pärnamägi “lutikaputru”.

11.mai 2013 Meie küla jalgrattamatk. Saime kokku Raudsepa talu teeristil kell 10.00. Selga pandi riided vastavalt ilmastikule, ka kiivrid ja helkurvest! (Liisa Link kontrollis), Lydia-Karmen vastutas matka ajal esmaabivarustuse eest. Läbitav teekond kulges Valtu-Nurme Raudsepa talust-Kumma – Kaerepere- Põrsaku-Keava-Valtu-Nurme külaplats suunas. Matk tutvustas lähiümbruse elu-olu viimase 50 aasta jooksul.

30.aprill 2013 Volbrituli. Koristasime külaplatsi ja selle ümbruse. Õhtul peeti ühiselt külakoosolekut, riietuti nõia kostüümidesse, grilliti vorste.

19.märts ja 22.märts 2013 osalesid meie küla lapsed Valtu Spordimajas Tarmo Rahuoja võrkpalli trennis.

19.veebruar 2013 Kehtna valla Meesteklubi vastlapäev meie küla külaplatsil. Saanisõit. Vastlasupp ja lõke.

19.02.2013 Pidulik külakoosolek Paemurru-Tuisu talus. Meie küla pälvis tublide inimeste ja meie väärtushinnangute eest 2012. aasta Kehtna valla küla aukirja.

29.12.2012 Jõulupidu Kehtna Kunstide koolis. Korraldajad Lepiku talu ja Madise talu. Üllatuseks jõuluvana kingikotist sai iga talu kaltsuvaiba, kuduja Siiri Pärnamägi.

22. oktoober 2012 NÕVA ekskursioon.

20.august 2012 NUKU etendus “Naksitrallid” meie külaplatsi ehituse teise etapi valmimist tähistamas. Lapsed jagasid NUKU flaiereid. Toimus lipu heiskamine koos ühise eesti lipu lauluga ja Andres mängis saateks. Mänguväljaku lindi läbilõikamise au kuulus küla kõige nooremate laste (Agnessa ja Lisette Parkonen) emale, Anu Parkonenile. Needlapsed saavad kõige kauem mängida mänguväljakul. Näitlejatele katsime lauakese külanaiste parimate kokakunsti meisterdustega. Kooli minevate laste õnnitlemine: Taavi Link  läks esimesse klassi.

5.august 2012 Talgupäev külaplatsil. Ootame külla NUKUTEATRIT.

1.august 2012 Auväärne sünnipäevalaps: Meie küla kõige vanem elanik Marve Niitsoo 99! Palju õnne!

20.juuni 2012 Jaanituli. Katsime ühiselt laua ja grillisime vorstikesi. Lõke. Mängud lastele.

Mai 2012 Varjualune sai sisustuse – palkidest mööbli ja nüüd on meil olemas ka oma WC.

Mai 2012 Valtu-Nurme külavanem Helen Link Raplamaa AASTA EMA! Palju õnne!

5.mai 2012 “Teeme ära” talgud. Korrastasime küla teeservad võsast, kividest, sodist. Talgulistele maitses väga hapukapsasupp, mille keetis Lenno Link Paemurru-Tuisu talust. Talgupäeva lõpus pakkus Enel Niin kooki ja kuuma teed.

Volbrituli 2012 kostüümides -nõiad! Grillisime uue grilliga maitsvaid vorstikesi.

1.mai 2012 Talgud külaga, teeservadest võsa koristamine. Talgusuppi seljankat pakkus Enel Niin.

14.märts 2012 Valtu-Nurme küla lapsed NUKUTEATRIS. Väga põnev oli külastada näitlejate garderoobe, nukkude ladu, kostüümiladu..oi kui palju kingi oli riiulitel.  Lastega kohtus näitleja Tarmo Männard.

21.veebruar 2012 Auväärne sünnipäevalaps: Kauri Viivi 75 Lepiku talust. Palju õnne!

30.detsember 2011 Jõulupidu meie külaplatsil kell 18.00. Riietuti vastavalt ilmale ja võimalusel päkapikulikult, midagi punast või valget või päkapikumüts. Kõik toimus õues! Jõulupuu ehtisime koos mõeldes loodusele, loomadele (õunu, linnutoitu, toidupalle…). Jõululaua katsime koos ühiselt, iga talu pakkus oma talule omast või traditsioonilist. Joogiks kuuma teed, kohvi, glögi …ja midagi külma vastu. Grillisime soojad vorstid. Jõuluvalgus, võtsime kaasa veidikene jõuluvalgust (üks väikene küünlake iga külaelaniku poolt). Lootsime, et lumi tuleb ka maha ja on valgem, kuid küünlavalgusega saaime valgust ja hubasust juurde. Jõuluvana külastas meie jõulupidu. Jõuluvanale sai esineda, tantsida, laulda või luuletust lugeda kogu talu või pere ühiselt. Jõuluvana kingikotis oli igale talule isetehtud kotike, milles oli küla sokolaad. Jõuluüllatus! Jõulumuusika, võeti kaasa muusika ning kuna lastel oli midagi selgeks õpitud siis saime koos tantsida, laulda ja teistelegi õpetada. Nii saime koos liikuda ja sooja. Kaasa võeti hea tuju ja rõõmus meel. Korraldajad olidRaudsepa talu päkapikud.

2011 auväärne sünnipäevalaps Linda Tüvist Sarapiku talust 90! Palju õnne!

12.august 2011 Esimesed külalised varjualuses. Kehtna Valla haljastusspetsialist Kaja Mõtsnik tõi vastvalminud varjualust vaatama, ca 20 Märjamaa ja Kehtna valla külavanemat. Hommikul toimus varjualuse AMETLIK ÜLEANDMINE. EREK OÜ, Arendusselts Koduaseme ning valla ehitusspetsialist vaatasid hoone üle kasutusloa taotluse rahuldamiseks.

2.september 2011 Algab kool ja meie külaplatsil toimub ÖÖKINO. Mõnele oli 1.september juba nii väsitav koolipäev, et kino vaatamine tõi magusamad unenäod. Samal ajal kui lapsed vaatasid kino, pidasid vanemad külakoosolekut, kus oli päevakorras naabrivalve, varjualuse tulevikuplaanid.

20august 2011 VARJUALUSE AVAMISPIDU. Tänusõnad Leader, EREK OÜ, MTÜ Koduaseme ja Kehtna vallale ja neile kuulus suur au, heisata lipp meie külaplatsil.  Suured tänud ka meie külavanemale Helen Lingile! Tänati ka endiseid külavanemaid Rain Raudsepa ja Saima Randjärv-Berlokot. Varjualuse lindi lõikas läbi meie küla kõige vanem elanik Marve Niitsoo. Esinesid Kaereperest rahvatantsurühm “Rõõmuratas”. Meie küla lastest tantsisid Liisa Link ja Lydja-Karmen Niin. Muusikalise kingituse tegi Kandlekoda. Kadi Saksa võimlemisrühm  esitas “Klouni tantsu”, meie küla lastest tantsivad võimlemisrühmas Mariliis Raudsepa, Liisa Link, Lydja-Karmen Niin. Annika Kauri esitas kandleloo ja Mariliis Raudsepa loo viiuliga. Omaloominguga esines meie küla lastekoor. Avamispeol paluti kõigil kaasa võtta mõni väike või suur rauast ese. Kokku keevitati rauast installatsioon. Igal külaelanikul oli võimalus oma loovust arendada. Hõrgutiste laual tekitas elevust küla agarate perenaiste toidud koos talu siltidega. Pidu lõppes ilutulestikuga, mille kinkis Kumma küla. Külaplatsi kaunistavad nüüd valla poolt kingitud kadakas ja põõsasmaran.

21.juuli 2011 Sarikapidu. Sarikad püsti ja pärg vaja alla tuua. Pärja tõid alla Martin Raudsepa ja Andres Kauri. Varjualuse ehitamisel on kasutatud Sarapiku talu ca 100 aasta vanuseid sarikaid ja penne. Meie küla naised küpsetasid pirukaid ja tegid suupisteid. Aga eks ta lõpuks rohkem meeste peoks kujunes. Kukemetsa talust Rein lõbustas oma suupilli mänguga peolisi.

Jaanipäevaks 2011 saime müürid püsti. Meie küla asub paepealsel pinnal ning seetõttu on varjualuse müüride materjaliks paekivi. MTÜ Arendusselts Koduaseme on projekti toetajaks ja valiti koos ehitajaks EREK OÜ.

Jaanipäeval maitsesime grillitud vorste ja külanaiste head ja paremat. Lastele toimus kommilõikamise mäng, mängiti palli,  lauldi, mängiti kitarri ja suupilli.

Volbrituli 2011 Seoses varjualuse ehitamisega pidime peo pidama n.ö. ehitusplatsil aga volbrituli oli sellest hoolimata tasemel. Ümber lõkke jooksid nõiad. Nõiad korraldasid võistluse, kelle luud viib stardiplatvormilt (suur kivi otsast) kõige kaugemale. Küla kõige nooremad nõiad on Annemai Kauri Lepiku talust ja Villem Link Paemurru talust.

7.mai 2011 “Teeme Ära” talgud istutasime külaplatsi serva männid. Kõik külalapsed said endale nimelised männid.Nende eest tuleb nüüd ka hoolt kanda!

30.aprill-1.mai 2011 Talgud kahel nädalavahetusel, teeäärte korrastamine kividest ja võsast. Talgutest võtsid osa kõik talud! Peale pikka tööpäeva nautisime Sarapiku talus Piret Pärnamägi valmistatud rassolniku suppi.

Märts 2011 saime positiivse vastuse Leader meetme 4.1 kohta.

Veebruar 2011 meie küla põldudel toimus LASTE SUUSAPÄEV. Suusatamise vahele pakuti maiustusi ja sooja teed. Oli nii lumerohke talv, et külateed olid vahel läbipääsmatud.

Talvel 2011 osalesime Kaereperes lumelinnade ehitamisel. Meie küla esindus ehitas KAHEKSAJALA ning kohviku laua ja pingi.

2010 auväärsed sünnipäevalapsed: Jüri Ots 70 ja Õie Ots 70 Nurme talust. Leida Marie Randjärv 85  Kukemetsa talust ja küla kõige vanem elanik Marve Niitsoo sai 97 Mardi talust. Küla kõige noorem elanik Annemai Kauri Lepiku talust. Palju õnne!

Jõulupidu 2010 Kaerepere klubis. Meile esinesid Valtu Kooli 1.klassi rahvatantsijad, kus tantsivad Liisa Link, ja Lydia-Karmen Niin. Esituses oli kaks tantsu, mida suvel 2011 Tallinnas tantsitakse. Jõulusöökideks olid meie endi valmistatud kapsad, kartulid, leivad, kringlid, ja muu maitsev… Meie külas on nii palju häid lapsi, et kohale tuli kaks jõuluvana. Jõuluvana ette pidi astuma nii noor kui vana. Lapsed esinesid pillide, laulude ja tantsudega, kes klaveriga saates, kes kitarriga, kes klarnetiga. Lastele toimus jõuluehete töötuba.

Kadripäeval jooksid meie küla lapsed talust talusse.

2010. aasta sügisel olid külaplatsil külameeste endi tehtu pingid, lauad, lastekiik, võrkpalliplats ja lipuvarras ning külasilt. Algas uue külaplatsi planeerimine Leader meetme 4.1 rahadega. Külastasime teisi külaplatse.

Suvel 2010 Saima Randjärv- Berlokko juhendamisel valmisid savist tööd meie külaplatsil.

Kevad 2010 Osalesime esimest korda üle eestilisel “Teeme ära” talgutel. Talgusupi keetsid Lenno Link Paemurru talust ja Terje Raudsepa Raudsepa talust. Sarapiku õuel maitses talgusupp ime-hästi!

Talvel 2010 osalesime Kehtnas lumelinnade ehitamisel. Meie küla ehitas NOA LAEVA. AK uudistes said seda laeva tutvustda Piret Pärnamägi, Enel Niin, Taavi Link ja Helen Link. Kaereperes ehitas küla esindus mereröövli kindluse.

Lisa kommentaar