Meist

Valtu-Nurme küla
Valtu-Nurme külarahvas lähtub põhimõttest, et olla sõbralik ja hooliv üksteise, oma ümbruse ja külaliste suhtes.
Elanike arv: 12 talus 46 elanikku; neist 10 last, 25 tööealist, 11 pensionäri.
Asukoht: Tallinnast 60 km, Raplast 7 km, Kehtnast 4 km, Kaerepere alevikust 1,5 km
Naaberkülad: Kumma küla, Saksa küla, Kaerepere küla
Külaplats: Mardi talu metsalagendikul
Külavanem: Janar Kleitsman
Telefon: 53435703
E-post: janar.kleitsman@gmail.com
Küla asukoht ja iseloomustus
Valtu-Nurme küla on väike elujõuline küla Raplamaa keskosas. Siia saab sõita Viljandi maanteelt Rapla ja Kehta vahelt kahest kohast. Valtu-Nurme küla on traditsioonilise hajaasustatusega küla, kuid eriliseks teeb küla selle loogakuju. Pinnavormilt on tegu loopealse külaga, kus pae kiht on väga maapinna lähedal. Külas on peamiselt õuealad ja haritav maa, mis kuulub taludele. Valdav enamus haritavat maad on rendil ümbruskaudsete põllumajandusettevõtete käes, tänu millele ei ole meie külas võsastunud põlde. Eriliseks teeb meie küla ka see, et külaelanikud ise tegelevad pidevalt oma kodu ja selle lähiümbruse korrashoiuga.
Valtu-Nurme küla valiti Raplamaa Aasta külaks 2006 aastal ning oli külaliikumise „Kodukant” 2007. aasta konkursi nominent. Küla keskel paiknev Raudsepa talu on tunnistatud 1999 ja 2000 aastal
valla kauneimaks koduks. 2000, 2001, 2002 aastal on Kehtna valla kaunima kodu tiitli saanud Kukemetsa talu, 2011 aastal Madise talu.
Ajalooline ülevaade
15 sajandi lõpus saab Vredenbeke suguvõsa mõisast Moisenkül´i küla, mis arvatakse 1488 a Kumma (Kumis) osaks, kus seda osa külast, mida praegu tuntakse Valtu-Nurme külana, hakatakse hiljem nimetama Alam-Kummaks. Esimest korda mainitakse Alam-Kummat ( kuulus siis Hermet´ile) Nurme külana 1765. aastast pärit dokumendis. Küla on ehitatud ostetud maatükkidele, kus algselt oli 14 talu, millest praeguseks on säilinud10. Hävinud on Pillipaju, Võima, Nurmandi, Väljaotsa talud. Kuna Kehtna vallas oli veel teisigi Nurme külasid, siis nimetati küla vallavalituse poolt ümber Valtu-Nurme külaks.
Taristu
Lähim keskus on Kaerepere alvik, kus asuvad lasteaed, kool, kauplus, raamatukogu, spordikompleks koos ujulaga. Enamikes kodudes on võimalik kasutada interneti ühendust. Lähim arstiabi asub Raplas.
Majandus
Valtu-Nurme külas on registreeritud kolm ettevõtet, mis peale omanike teistele külaelanikele tööd ei paku. Lähimad tööandjad meie küla inimestele on Lepiku Farm Saksa külas, AS Rey Kumma külas ja Valtu vein Kaerepere alevikus. Tööl käiakse ka Kehtnas, Kaius ja Raplas. Kaugemad töökohad asuvad Soomes, Tartus ja Tallinnas. Mitmed majapidamised püüavad kasutada oma töös kodukontorit, kuid seda takistab puudulik internetiühendus.
Külaelanike koostöö
Külal on olemas külaplats, külavanem, toimiv infovahetus ning ühiselt paika pandud prioriteedid, milleks on vanade traditsioonide säilitamine ning meeldiva, inspireeriva, võimaluste rohke ja turvalise elukeskkonna tagamine. Kuna külas on palju lapsi ning elanikkond on noorenev, siis külarahva eesmärk on anda lastele ja noortele head eeskuju ning kaasata neid külaelu tegemistesse.
Valtu-Nurme külas tegutseb külaseltsing ning küla esindajad on MTÜ Arendusselts Koduaseme liikmed. Valtu Nurme küla tegevuse ja taristuga on tihedasti seotud ka lähimad kolm Kaerepere ja kaks Saksa küla talu. Koos nende elanikega kuulub meie küla „siseringi” kokku 64 inimest.
Valtu-Nurme külarahva korraldatavateks traditsioonilisteks ühisüritusteks on uusaastaöö, volbrituli, kevadtalgud, jaanipäev, vabariigi taasiseseisvumine ning jõulud.
Valtu-Nurme külaplatsi kasutamise reeglid
Külaplats on mõeldud täiskasvanutele, noortele ja lastele vaba aja veetmiseks.
Külaplats, katusealune, grillmaja, mööbel, mänguväljak ning välikäimla on Valtu-Nurme külarahva ühisvara ning me palume siin viibides käituda heaperemehelikult.
Platsil olevaid esemeid ei tohi kahjustada ega lõhkuda.Juhul, kui külaplatsi kasutamise käigus on tekkinud või on avastatud kahjustusi, palume sellest esimesel võimalusel teada anda külavanemale.
Igaüks vastutab enda turvalisuse eest külaplatsil viibides ise.
Palume külaplatsil viibides mitte prügistada ega muul viisil kahjustada või saastata loodust.
Prügi tuleb paigutada prügikasti. Ürituse käigus tekkinud prügi tuleb kokku koguda ning lahkudes kaasa võtta.
Lubatud ei ole lõkke või muu tulekolde süütamine külavanema loata.
Loa olemasolul võib süüdata lõkke ainult selleks ettenähtud kohas lõkkeasemel.
Juhul, kui on soov külaplatsil telkida, palume selleks luba küsida külavanemalt.Külaplatsil ei ole lubatud sõita mootorsõidukitega.
Lubatud ei ole rikkuda kohalike elanike kodurahu (lärmata, viibida koduhoovis v.m.s.) ega kahjustada vara (lõhkuda silorulle, talluda vilja-või rohumaad, rikkuda metsa, häirida loomi v.m.s.)
Juhul, kui on soov platsil korraldada üritust palume võtta ühendust külavanemaga, kontaktid on leitavad küla kodulehelt https://valtunurmekyla.wordpress.com/meist/Meeldivat ja turvalist olemist külaplatsil!
Valtu-Nurme külarahvas